Om Sunnanå Hamn

Sunnanå Hamn ligger vid Vänern i Melleruds kommun. I den här delen av Sveriges största insjö finns en fantastiskt vacker skärgård, med ett band av små och stora öar som breder ut sig längs med kusten. Båtlivet är mycket aktivt under fina sommardagar.

Sunnanå Hamn
Hamnen i Sunnanå utanför Mellerud

I hamnen finns cirka 280 permanenta båtplatser och en gästhamn med plats för ett 20-tal båtar. Utanför hamninloppet skymtar den blå silhuetten av Kinnekulle på andra sidan av Dalbosjön. Via den prickade leden kan man åka båt inomskärs till Köpmannebro och vidare upp genom Dalslands kanal.

Sunnanå Hamn
Sunnanå Hamn

I det gamla stenmagasinet mitt i hamnen finns närbutik med kafé och glasskiosk och drivmedelsförsäljning. Intill ligger hamnens restaurang Sunnanå Hamnkrog, nedanför det gamla stationshuset på kullen ovanför. Restaurangen har öppet dagligen under högsäsong på sommaren. Under sommaren 2017 är det också premiär för trampbåtsuthyrning i hamnen.

Stenmagasinet, Sunnanå Hamn
Stenmagasinet används förr som spannmålslager.

Från Sunnanå Hamn är det ca 3 km till Melleruds tätort med butiker, restauranger och systembolag. Längs vägen ligger golfbanan som drivs av Melleruds Golfklubb.
Bilutställning, Sunnanå Hamn
Bilutställning i Sunnanå. Restaurangen i bakgrunden.

Ett självklart utflyktsmål är Vita Sandar, där en stor, fin och mycket långgrund badstrand väntar. Perfekt för barnen – som ju inte heller brukar vara så kinkiga med badtemperaturen. Temperaturen i Vänern sjunker snabbt när frånlandsvinden för ut det varma ytvattnet. Ta promenadstigen genom skogen från Sunnanå så är det ca 2 km till Vita Sandar. Med bil är det någon kilometer längre.

Precis norr om hamnen finns ett naturreservat med gångstig och fågeltorn. I området häckar många olika arter av fåglar, bland annat fiskgjuse och havsörn.

Natur, Sunnanå Vänern
I skärgården utanför hamnen finns ett rikt fågelliv.AVSTÅND från Sunnanå Hamn till…

Golfbana (Melleruds golfklubb) 1 km
Vita Sandar (badplats, camping) 3 km
Mellerud (handelscentrum) 6 km
Akvedukten i Håverud 18 km
Trollhättan 55 km
Göteborg 131 km
Karlstad 120 km